Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ REGGIO EMILIA

Διαδικτυακή ή δια ζώσης παρακολούθηση

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής “ΡΟΔΑΚΙΝΟ” ανακοινώνει την έναρξη κύκλου σεμιναρίων με θέμα “Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ REGGIO EMILIA. ΜΙΑ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώνεται σε 40 ώρες καλύπτοντας τις θεματικές που αφορούν την παιδαγωγική προσέγγιση και τη φιλοσοφία των σχολείων Reggio Emilia και έχει στόχο να δώσει στους συμμετέχοντες τόσο την θεωρητική κατεύθυνση για εμβάθυνση στην συγκεκριμένη παιδαγωγική φιλοσοφί και στις σύγχρονες ερευνητικές δράσεις κάτω από μια μετανθρωπιστική παιδαγωγική οπτική, όσο και την πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφίας σε ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Atelier Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο ( Πυθέου 50-52-μετρό Νέος Κόσμος), ένα χώρο διαμόρφωσης ύλης κατασκευασμένο στα πλαίσια των atelier των σχολειων Reggio Emilia και οι συμμετέχοντες πέρα από το θεωρητικό μέρος έχουν την δυνατότητα με τη χρήση υλικών να περνάνε σε πρακτική εφαρμογή των όσων επεξεργάζεται κάθε θεματική.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης με παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή για όποιον βρίσκεται εκτός Αθηνών.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Ο κύκλος σεμιναρίων απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, κοινωνικούς λειτουργούς, συντονιστές καλλιτεχνικών εργαστηρίων, ψυχολόγους, φοιτητές ανθρωπιστικών σπουδών και όλους όσοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον.

ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 320 ευρώ.
Εγγραφή-κράτηση θέσης: 80 ευρώ + 4 δόσεις (Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος) των 60 ευρώ, οι οποίες καταβάλλονται πριν από την καθορισμένη συνάντηση των παραπάνω μηνών.
Συμπεριλαμβάνεται υλικό που δίνεται στο τέλος κάθε συνάντησης και βεβαίωση παρακολούθησης με το σύνολο των ωρών και των θεματικών.
Σημείωση: Το κόστος αφορά την συνολική εκπαίδευση. Λόγου του κλειστού χαρακτήρα της ομάδας σε περίπτωση απουσίας, η δόση καταβάλλεται κανονικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com ΜΕΧΡΙ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, γράφοντας “ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ REGGIO EMILIA” και τα στοιχεία σας (ΟΝΟΜΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ καθώς και αν ενδιαφέρεστε για την ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ή την ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022.
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022: 16:00-21:00
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022: 11:00-16:00

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 : 11:00- 16:00
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022: 11:00-16:00

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023: 11:00-16:00
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023: 11:00 -16:00

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023: 11:00-16:00
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023: 11:00- 16:00

ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

-Τα σχολεία Reggio Emilia. Παρουσίαση ιστορικού, θεωρητικές προσέγγισεις, προβολές, συζητήσεις επάνω στην παιδαγωγική προσέγγιση

-Ο ρόλος του παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας στα σχολεία Reggio Emilia. Pedagogy of “not knowing” Παραδείγματα, ανάλυση ρόλου. Συνεργατική παιδαγωγική.

-Μετανθρωπιστική θεωρία και σχολεία Reggio Emilia. Η ύλη. Πρακτικές εφαρμογές.

-«Ο χώρος ως τρίτος δάσκαλος» Πλαίσιο και παιδαγωγικά περιβάλλοντα μάθησης στα σχολεία Reggio Emilia. Παραδείγματα και σχεδιασμός χώρων.

-“Loose Parts”. Φιλοσοφία, παραδείγματα και σχεδιασμών δράσεων/το αντικείμενο και η ιστορία του

-«Χτίζοντας» τη γνώση. Κονστρουκτιβισμος και παιδαγωγική των σχολείων Reggio Emilia. Σχεδιασμός προγραμμάτων μιας εξατομικευμένης παιδαγωγικής.

-Η μέθοδος project. Ανάλυση project από τα σχολεία Reggio και παραδείγματα.

-Documentation. Κάνοντας την γνώση ορατή. Παραδείγματα και εφαρμογές.

-Ο ρόλος του atelier και του/της atelierista στο παιδαγωγικό προγραμμα των σχολείων Reggio Emilia. Παραδείγματα-σχεδιασμός και πρακτικές εφαρμογές δράσεων εικαστικής επικοινωνίας.

-Σχολείο-γονείς-κοινότητα. Σχέσεις και δυναμικές. Προς μια ανάπτυξη συνεργατικής επικοινωνίας.

-Remida/ Αναζητώντας τη σύνδεση των project με το υλικό/Το εργοστάσιο ύλης.