URBAN PEDAGOGY. Αστικό τοπίο. Παιδαγωγική του Τόπου.

Urban Pedagogy- Αστικό τοπίο.Παιδαγωγική του Τόπου
Καλοκαιρινή εκπαίδευση στο Ροδάκινο

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη ανακοινώνουν την έναρξη καλοκαιρινού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Urban Pedagogy- Αστικό τοπίο. «Παιδαγωγική του Τόπου».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να εισάγει τους συμμετέχοντες στις αρχές της μάθησης και της παιδαγωγικής με βάση το αστικό τοπίο και τη σύνδεση του παιδιού με τον τόπο, το χώρο και την κοινότητα μέσα στην οποία ζει και δρα.

Η μάθηση έξω από τα αυστηρά πλαίσια της τάξης υποστηρίζεται μέσα από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες, με εστίαση στη θέση ότι η μάθηση πρέπει να λαμβάνει χώρα μέσα στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα στην κοινότητα που κατοικεί το παιδί, προκαλώντας έτσι μια μετακίνηση του τοίχου της τάξης και δίνοντας την δυνατότητα στη μάθηση να κινείται ελεύθερα από το εξωτερικό στο εσωτερικό της τάξης (Smith 2002-Sandy 1997)

Σύμφωνα με τον Dewey η εκπαίδευση θα έπρεπε να έχει ως κύριο μέλημα να ενσωματώνει τη ζωή του σπιτιού και του σχολείου, αντανακλώντας με αυτό τον τρόπο τον βιότοπο του παιδιού. Τα σχολεία, κάτω από αυτό το πρίσμα, χρειάζεται να αποτελούν μια μορφή ενεργούς κοινοτικής ζωής αντί για ένα απόμακρο και απομονωμένο μέρος όπου «μαθαίνουμε το μάθημα» (Dewey, 1983)

Κάτω από αυτή την οπτική το καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παιδαγωγικών δράσεων με ερέθισμα σημεία και στοιχεία της πόλης, τα οποία αποτελούν είτε προσωπικούς «τόπους» για το παιδί είτε καθημερινούς χώρους συνδιαλλαγής ή απλώς στοιχεία που παρατηρεί κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο και έχει διάρκεια 32 ώρες (βιωματική δράση και μελέτη). Οι συμμετέχοντες μέσα από περιπλάνηση στην πόλη αναζητούν ερεθίσματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων στην τάξη, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με την εμπλοκή των τεχνών, την ανακάλυψη αφηγήσεων και ιστοριών που προκύπτουν από κτίρια, δρόμους και ανθρώπους που ζουν στην πόλη.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν την δυνατότητα να εφαρμοστούν σε παιδιά από 3-12 ετών με ανάλογη προσαρμογή.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος βασίζεται στη θεωρία της παιδαγωγικής του «δεν γνωρίζω» (not knowing pedagogy) και της ψυχογεωγραφίας και στοχεύει στην εμπλοκή και σύνδεση των τεχνών με την παρατήρηση και το αστικό τοπίο.

Το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με τις παρακάτω ενότητες:

Ιούνιος-Ιούλιος 2022

Τετάρτη 8 Ιουνίου, 18:00-22:00
-Ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Περίπατος στην Αθηνάς, Ψυρρή, Μοναστηράκι. Αναζητώντας τη σύνδεση του παλιού με το νέο. Εμπορικά σημεία της πόλης. Παλιά επαγγέλματα/νέες ανάγκες. Η αγορά της πόλης. Δημιουργώντας χάρτες κίνησης μέσα στην πόλη. Η τέχνη της φωτογραφίας το μέσο για εισαγωγή θεματικών στην τάξη.

Πέμπτη 9 Ιουνίου, 18:00-22:00
-Τα graffiti της πόλης- Street Art. Περίπατος στα Εξάρχεια. Αναζητώντας τη σύνδεση του τόπου με το κοινωνικό μήνυμα της εποχής. Πειραματισμοί συμμετεχόντων-Δημιουργία προσωπικού graffiti. Αναζητώντας θεματικές για την τάξη από στοιχεία της πόλης (αφίσες, μνημεία, πολυκατοικίες, πλατείες)

Τετάρτη 29 Ιουνίου, 18:00-22:00
-Χώροι λατρείας και αστικό τοπίο: Μητρόπολη Αθηνών-Μητροπόλεως, Τζαμί Τζισδαράκη- Μοναστηράκι, Ρώσικη Εκκλησία-Φιλελλήνων, Άγιος Ιωάννης της Κολώνας- Ευριπίδου, Αγία Δύναμη-Μητροπόλεως. Η αρχιτεκτονική των χώρων λατρείας και η σύνδεση του κτίσματος με το σύγχρονο αστικό τοπίο. Αναδύοντας θεματικές προς επεξεργασία στην τάξη με ερέθισμα τους χώρους λατρείας ως κτίσμα. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος-αναζητώντας τις διαφορές.

Πέμπτη 30 Ιουνίου, 18:00-22:00
-Όταν οι τοίχοι μιλούν: Ιστορικά κτίρια της Αθήνας. Ακαδημία Αθηνών, Βουλή των Ελλήνων, Παλιά Βουλή, Ζάππειο Μέγαρο, Μέγαρο Σταθάτου. Η ιστορικότητα του κτιρίου και η σύνδεση του με το αστικό τοπίο. Εικαστική δράση με τεχνικές κολάζ και φωτογραφίας- Έκφραση του αστικού τοπίου και εικαστικές δράσεις.

Τετάρτη 6 Ιουλίου, 18:00-22:00
-Διονυσίου Αεροπαγίτου, Θησείο, Ερμού: οι πεζόδρομοι της πόλης. Χαρτογραφόντας διαδρομές. Μετανθρωπιστική παιδαγωγική και η σχέση του παιδιού με το αστικό τοπίο. Ήχος-σιωπή-σώμα-κίνηση: παιδί και τόπος σε αέναη συνδιαλλαγή. Κατασκευάζοντας χάρτες διαδρομών στη πόλη με ερέθισμα τον ήχο και την εικόνα.

Πέμπτη 7 Ιουλίου, 18:00-22:00
Συνάντηση των συμμετεχόντων στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο. Δημιουργώντας έργα τέχνης στο χώρο με ερέθισμα τις προηγούμενες συναντήσεις. Κατασκευάζοντας τρισδιάστατα περιβάλλοντας δράσης σε εσωτερικό χώρο με ερεθίσματα από το αστικό τοπίο.

Κόστος: Το κόστος για την συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 240 ευρώ. Προκαταβολή 80 ευρώ μέχρι 30 Μαίου 2022 και 2 δόσεις των 80 ευρώ (Ιούνιος-Ιούλιος)
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης και αποστέλλεται ηλεκτρονικά υλικό (άρθρα κλπ) για σχετική μελέτη. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις δράσεις.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ.

Σε ποιους απευθύνεται: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, εικαστικούς, εμψυχωτές καλλιτεχνικών εργαστηρίων, συνοδούς ομάδων παιδιών.

Πληροφορίες-εγγραφές: Με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com μέχρι τις 30 Μαίου.