ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΣ

Κύκλος 6 συναντήσεων (σύνολο 30 ώρες)

Διαδικτυακή ή δια ζώσης παρακολούθηση

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη ανακοινώνουν την έναρξη ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ή ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ εκπαιδευτικού σεμιναρίου διάρκειας 30 ωρών με θέμα: ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έχει στόχο την εμβάθυνση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας σε θέματα που αφορούν ομάδες βρεφών, είτε πρόκειται για τα πλαίσια ενός βρεφικού σταθμού είτε για τα πλαίσια καλλιτεχνικών εργαστηρίων με βρεφικές ηλικίες. 

Η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη, έχει σχεδιάσει την δομή και την μορφή των μαθημάτων με κεντρικό άξονα τη Συστημική Θεωρία και τη σημασία της τέχνης στην εκπαίδευση του βρέφους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών επικοινωνίας με τα βρέφη μέσω πειραματισμών αισθητηριακής κατεύθυνσης. 

Η εκπαίδευση έχει Συστημική Παιδαγωγική προσέγγιση και τα μαθήματα έχουν βιωματική μορφή (εργασία σε μικρές ομάδες,) ενώ παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε μεθόδους ανάπτυξης σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, μέσα από ανταλλαγή κοινών σχετικών εμπειριών και αφηγήσεων. 

Τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε 6 συναντήσεις τους μήνες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΜΑΡΤΙΟΣ 2022, ενώ ενδιάμεσα οι συμμετέχοντες καλούνται να μελετήσουν σχετική βιβλιογραφία και να σχεδιάσουν δράσεις, τις οποίες επεξεργάζονται με την υπεύθυνη σχεδιασμού

ΧΩΡΟΣ: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, Σπ. Δοντά 12-Ακρόπολη, μετρό/τραμ Ακρόπολη

(τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom για όσους ενδιαφερόμενους βρίσκονται εκτός Αθηνών)

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Η εκπαίδευση απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας που ενδιαφέρονται να εμψυχώσουν ομάδες βρεφών σε παιδικούς σταθμούς ή καλλιτεχνικά εργαστήρια, σε φοιτητές ανάλογων σχολών, σε υπεύθυνους καλλιτεχνικών εργαστηρίων για βρεφικές ομάδες, σε κοινωνικούς λειτουργούς, σε ψυχολόγους, σε υπεύθυνους μονάδων φύλαξης βρεφών, σε παιδαγωγούς με εμπειρία σε βρεφικές ομάδες που θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και σε όποιον έχει ανάλογο ενδιαφέρον. 

Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, όπου αναγράφονται αναλυτικά οι ώρες και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης, καθώς και οι σχετικές εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει. 

**ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΙΕΚ- ΕΠΑΣ- ΑΣΕΠ

ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος της εκπαίδευσης συνολικής διάρκειας 30 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ (50 ευρώ εγγραφή/προκαταβολή και 3 δόσεις των 50 ευρώ τους μήνες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ)

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Σάββατο και Κυριακή 17:00-21:00

Ημερομηνίες:

22-23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
5-6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
6-12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους (όνομα-επίθετο-έτη εμπειρίας με βρέφη αν υπάρχουν) στο teamrodakino@gmail.com μέχρι τις 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Στις συναντήσεις θα αναπτυχθούν οι ακόλουθες θεματικές: 

-Βρέφος και οικογένεια. Ρόλοι, ανάγκες και επικοινωνία βρέφους-γονιού-παιδαγωγού. 

-Το βρέφος ως παρατηρητής και παρατηρούμενος. Τεχνικές παρατήρησης μέσα στην βρεφική ομάδα/ Κατασκευάζοντας την οπτική για το βρέφος

-Αισθητηριακή ανακάλυψη και περιβάλλοντα ανάδειξης της περιέργειας στον σχολικό χώρο. Messy play και πειραματισμοί. Αναπτύσσοντας  συνδέσεις ανάμεσα στο πλαίσιο και το βρέφος. 

-Χρήση υλικών σε ομάδες βρεφών/ Η σύνδεση του βρέφους με το υλικό. Σχεδιάζοντας δράσεις με στόχο τον πειραματισμό και την ανακάλυψη. 

-Η τέχνη στη ζωή του βρέφους. Εικαστική και σωματική έκφραση. Μη λεκτική επικοινωνία. 

-Γλωσσική ανάπτυξη μέσω της αφήγησης/ Τεχνικές αφήγησης στη βρεφική ηλικία. 

-Η έννοια του “μη γνωρίζειν” στην παιδαγωγική προσέγγιση του βρέφους. Αποδομώντας τον “ειδικό”.