PROCESS ART-ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Δια ζώσης βιωματικό σεμινάριο 30 ωρών (3 Σαββατοκύριακα)

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη ανακοινώνουν την έναρξη βιωματικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου διαρκειας 30 ωρών (3 σαββατοκύριακα διάρκειας 10 ωρών το κάθε ένα) με στόχο την επαφή των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας με την PROCESS ART μέσω της χρήσης αντικειμένων καθημερινής χρήσης και την ανακαλυπτική μάθηση μέσω της ελεύθερης εικαστικής έκφρασης.Μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον-“Το εργαστήριο του παιδιού καλλιτέχνη”-οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά, να βιώσουν την εμπειρία της ελεύθερης εικαστικής δημιουργίας, να γνωρίσουν τους κύριους εκφραστές του κινήματος της process art και να ανακαλύψουν τις διεργασίες μάθησης που προκύπτουν μέσα από αυτή την προσέγγιση.

Ο όρος Process art περιγράφει την τέχνη κατά την οποία έχει σημασία η διαδικασία της δημιουργίας-τα αντικείμενα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη δράση- και οχι το αποτέλεσμα.

Πως μπορούν τα βήματα μια τέτοιας διαδικασίας να ωθήσουν το παιδί προσχολικής (βρέφος-νηπιο) στην ανακάλυψη της γνώσης με βάση τις προσωπικές του ανάγκες; Πως μπορεί η Process art να λειτουργήσει θεραπευτικά σε παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν συναισθηματικά και πως μπορεί αντίστοιχα να ωθήσει παιδιά με αυξημένη “δυναμική” να εξωτερικεύσουν συναισθήματα που τα εγκλωβίζουν; Ποιος ο ρόλος του παιδαγωγού σε όλη αυτή την διαδικασία;

Πως μπορεί η εκπαίδευση μέσω της ελεύθερης εικαστικής δημιουργίας να αποτελέσει το ερέθισμα για μια πιο απελευθερωτική παιδαγωγική, όπου το στερότυπο του “λάθους” ενθαρρύνεται με στόχο να μετασχηματίσει την οπτική του παιδιού για τον εαυτό του;

Στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο δίνει την ευκαιρία σε παιδαγωγούς να βιώσουν την εμπειρία της process art σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και να την εισάγουν στη συνέχεια σε ομάδες παιδιών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν μαζί τους ρούχα που θα λερωθούν και μια επιπλέον αλλαξιά σε όλες τις συναντήσεις.


Θεματικές συναντήσεων:

20-21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 11:00-16:00
“Εγώ και το χρώμα”: Μουσαμάδες ζωγραφικής, χαρτιά μέτρου σε μεγάλες επιφάνειες και πειραματισμοί με το χρώμα. Πως σχετιζόμαστε με την Τέχνη; Τι είναι τέχνη για το παιδί και πως εκφράζει την ανάγκη του για δημιουργία; Μίξεις χρωμάτων και συνθέσεις από τους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες με αφορμή έργα καλλιτεχνών με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία τους από ομάδες παιδιών 12 μηνών – 6 ετών. Η θεραπευτική αξία της ελεύθερης εικαστικής έκφρασης μέσα σε ομάδες παιδιών και ο ρόλος του παιδαγωγού. Μυθοπλασία με αφορμή την εικόνα και την προσωπική δημιουργία.

“Αντικείμενα καθημερινής χρήσης/process art/λόγος και γραφή”: Αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε χώρο (ποτήρια, πιρούνια, καλαμάκια, πιάτα, υφάσματα, παπούτσια, χτένες κ.α) γίνονται αφορμή για ελεύθερους εικαστικούς πειραματισμούς και παιχνίδια ανάπτυξη; του λόγου για βρέφη και νήπια.. Οι συμμετέχοντες/ουσες δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης με τη χρήση αντικειμένων καθημερινής χρήσης και ανακαλύπτουν τεχνικές με τις οποίες οδηγούν την ομάδα σε παιχνίδια γλωσσικής ανάπτυξης που μπορούν να εφαρμόσουν σε ομάδες παιδιών 12 μηνών-6 ετών

20-21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 11:00-16:00

Το χαρτί/ process art/ ζωγραφική και φωτογραφία: Μεγάλοι όγκοι χαρτιού γεμίζουν το χώρο. Το χάρτί γίνεται το μέσο γνωριμίας μας με τον χώρο. Δημιουργούμε χώρους εικαστικής δράσης και σωματικής έκφρασης.. Διαμόρφωση του χώρου μέσω παιχνιδιών ελεύθερης εικαστικής έκφρασης. Ο χώρος μέσα και έξω. Η φωτογραφία το μέσο για εικαστική δράση και παρέμβαση σε εξωτερικό χώρο. Τεχνικές κολάζ σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες

Η χαρτόκουτα/Process art/ γλυπτική: Η κούτα αφορμή για παιχνίδια διαμόρφωσης εικαστικού περιβάλλοντος δράσης. Συμβολικές χρήσης της κούτας και θεραπευτικές δράσεις με ομάδες παιδιών 2-6 ετών. Δημιουργία γλυπτών με χαρτόκουτες μέσα από διαδικασίες process art. Από την ατομική στην ομαδική εικαστική δράση με στόχο την ανάπτυξη δυναμικής της ομάδας.

10-11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11:00-16:00

Η άμμος/process art/εικαστικά περιβάλλοντα: Εικαστικές δράσεις με υλικό την άμμο και το χώμα. Διαμόρφωση χώρων ανάπτυξης ιστοριών με ερέθισμα την άμμο στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο. Εικαστικές δράσεις ελεύθερης έκφρασης με άμμο και υγρό χρώμα. Θεατρική δράση και διαμόρφωση σκηνικού χώρου. Αισθητηριακή ανάπτυξη με κύριο υλικό την άμμο σε ομάδες παιδιών 2-6 ετών.

Ο πηλός/ process art/ γλυπτική και ζωγραφική: ‘Ογκοι πηλού και ελεύθερη εικαστική δράση. Ο πηλός ως ερέθισμα για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην προσχολική τάξη. Δημιουργώντας γλυπτά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η θεραπευτική αξία του πηλού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

ΧΩΡΟΣ: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο-, Εμμ. Μπενάκη 105Β-Αθήνα (ύψος Καλλιδρόμίου)


ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 320 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά, βεβαίωση παρακολούθησης, υλικό προς επεξεργασία). Για την εγγραφή οι συμμετέχοντες καταβάλλουν 50 ευρώ και στη συνέχεια 3 δόσεις των 90 ευρώ σε κάθε συνάντηση (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ) Δεν υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης παρακολούθησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο του σεμιναρίου PROCESS ART: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-/ βιωματικό σεμινάριο 30 ωρών μέχρι τις 17 Φεβρουαριου 2021

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Μέχρι 10 άτομα

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας (φοιτητές/επαγγελματίες) υπεύθυνους καλλιτεχνικών εργαστηρίων, κοινωνικούς λειτουργούς, εικαστικούς που δουλεύουν με ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους που δουλεύουν με παιδιά προσχολικής ηλικίας και όλους όσοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ. Σε περίπτωση ανακοίνωσης μέτρων για τον Covid θα αλλάξει η ημερομηνία του κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες. Το σεμινάριο είναι βιωματικό.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK