Θεραπευτικές συνεδρίες παιδιών 3-12 ετών

Θεραπευτικές συνεδρίες παιδιών 3-12 ετών

Στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο παρέχουμε κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού θεραπευτικές συνεδρίες για παιδιά ηλικίας: 

  • 3-6 ετών (θεραπεία μέσω καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων και παιχνιδιού) 
  • 6-12 ετών (θεραπεία μέσω παιχνιδιού, τεχνικές μυθοπλασίας, καλλιτεχνική έκφραση) 
  1. Τι σημαίνει “θεραπεία παιδιών” στο Ροδάκινο; 

Στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο δεχόμαστε για θεραπευτικές συνεδρίες παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες που παρουσιάζονται είτε στο οικογενειακό περιβάλλον (δυσκολία στην επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, απομόνωση, άρνηση για το σχολικό περιβάλλον, δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων κλπ) είτε στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού (δυσκολίες στην ανάπτυξη σχέσεων, άρνηση συμμετοχής σε παρέες με άλλους ομότιμους κ.α).

Στόχος μας είναι να εστιάσουμε στις ανάγκες του ίδιου του παιδιού και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να αναζητήσουμε από κοινού διεξόδους έκφρασης και επίλυσης των δυσκολιών που παρουσιάζονται. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και χρόνο στις διεργασίες ανάπτυξης σχέσης ανάμεσα στο παιδί και τον θεραπευτή, μιας και πιστεύουμε ότι για να αναπτυχθεί το πλαίσιο εμπιστοσύνης που χρειάζεται να μπορέσει το ίδιο το παιδί να εστιάσει στις δυσκολίες του και να τις εκφράσει πρέπει να δοθεί χρόνος σε αυτή τη σχέση.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, κατά τη διάρκεια των συνεδριών, χρησιμοποιούνται επίσης καλλιτεχνικά μέσα  (εικαστικές δράσεις) με στόχο να βοηθήσουμε το παιδί να εκφραστεί σε ένα ελεύθερο πλαίσιο μέσω της δράσης, καθώς και το παιχνίδι με αντικείμενα που θα βοηθήσουν το παιδί να εκθέσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.

2. Ποια διαδικασία ακολουθούμε; 

Στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο στόχος μας είναι η οικογένεια να μπορέσει από κοινού να συμβάλει στην διαχείριση των δυσκολιών που παρουσιάζονται και για τον λόγο αυτό πέρα από τις ατομικές συνεδρίες με το ίδιο το παιδί είμαστε σε μια επικοινωνία και με τους γονείς, συζητώντας μαζί τους τρόπους προσέγγισης με στόχο την αλλαγή σε όλο το σύστημα της οικογένειας.

Η διαδικασία που ακολουθούμε αφορά τα παρακάτω στάδια: 

  1. Συνάντηση με τους γονείς για την λήψη ιστορικού και διατύπωση του θέματος που παρουσιάζει το παιδί από την δική τους οπτική. (διάρκεια 60 λεπτά) 
  2. Συνεδρίες με το παιδί μια φορά την εβδομάδα (διάρκεια 60 λεπτά) 
  3. Συμβουλευτική-ενημέρωση γονέων μια φορά τον μήνα επάνω στον γονεϊκό τους ρόλο σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί.
  4. Διεπιστημονική συνάντηση-εποπτεία υπεύθυνων του Εργαστηρίου (ψυχολόγος, παιδαγωγός, εργοθεραπευτής) με στόχο την πολυπρισματική οπτική του περιστατικού.

Σημείωση: Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ο υπεύθυνος θεραπευτής επικοινωνεί και με το σχολικό περιβάλλον του παιδιού για να λάβει ενημέρωση για τη συμπεριφορά του παιδιού στα πλαίσια της σχολικής δομής (παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, σχολείο)

3. Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Ο γονιός επικοινωνεί με το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο τηλεφωνικά και εκθέτει το πρόβλημα, περιγράφοντας μια αρχική περιγραφή και το βασικό αίτημα που τον οδηγεί στην ανάγκη θεραπευτικών συναντήσεων για το παιδί.

Στη συνέχεια, επικοινωνούμε μαζί σας για να κλείσουμε ραντεβού με τον κατάλληλο επιστημονικό συνεργάτη μας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την δυσκολία που αντιμετωπίζει.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9213959, 6971736667.

Ε.mail teamrodakino@gmail.com

Υπεύθυνος: Γιώργος Παραδείσης, ψυχολόγος-συστημικός ψυχοθεραπευτής