Ψυχοεκπαίδευση μέσω της Τέχνης-Process Art

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, μετά από πολυετή εφαρμογή πειραματικών μεθόδων που στοχεύουν στην ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στο γονιό και το παίδι, δημιουργεί ένα χώρο ελεύθερης έκφρασης, όπου τα μέλη της οικογένειας αναζητούν δρόμους ανάπτυξης της μεταξύ τους επικοινωνίας και σχέσης.

Με κύριο μέλημα την ανάπτυξη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, δίνουμε στο παιδί τον κεντρικό ρόλο στη δράση, δημιουργώντας τις συνθήκες και τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα, να δημιουργήσει, να συνομιλήσει με τον γονιό και από κοινού να συνθέσουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Με κύριο εργαλείο το παιχνίδι και την Process Art (τέχνη χωρίς επιδιωκόμενο αποτέλεσμα) στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής ΡΟΔΑΚΙΝΟ, γονιός και παιδί ζωγραφίζουν σε μεγάλες επιφάνειες, σχεδιάζουν παιχνίδια με υλικά καθημερινής χρήσης, εκφράζονται μέσω των τεχνών και πειραματίζονται, δυναμώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κώδικες επικοινωνίας τους, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν καινούργιους.

Τα προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα από την διεπιστημονική ομάδα του ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ για βρέφη (6+μηνών-36 μηνών) και νήπια (3-6 ετών) αλλά και παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) και παρέχονται ατομικά κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε οικογένειες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την έκφραση μέσω των τεχνών σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για αυτή την περίσταση, ενώ ανάλογες συνεδρίες (με την παρουσία και τη συμμετοχή του γονιού) παρέχονται και σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Ειδικά για τις βρεφικές ηλικίες (6-36 μηνών) τα προγράμματα αφορούν την στενότερη επαφή του βρέφους με τον γονιό, μέσα από ατομικές συνεδρίες που στοχεύουν στη γνωριμία του παιδιού με τον κόσμο της ελεύθερης έκφρασης (χρώματα, νερό, άμμος, πηλός κ.α) και στην ανάπτυξη του λόγου μέσα από το παιχνίδι.

Επιστημονικά υπεύθυνος Ψυχολόγος: Γιώργος Παραδείσης. συστημικός ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικά Υπεύθυνος Εργοθεραπευτής: Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, εργοθεραπευτής, MSc Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

Επιστημονικά Υπεύθυνη Παιδαγωγός: Κατερίνα Ανωγιαννάκη, Παιδαγωγός, MSc Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ μέσω της PROCESS ART:

  1. ΒΡΕΦΗ 6-36 ΜΗΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ PROCESS ART

Το πρόγραμμα αφορά ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ γονιού-βρέφους σε ένα ασφαλή, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να παρέχει στους συμμετέχοντες τις συνθήκες να ανακαλύψουν τους προσωπικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

______________________________________________________________________________________________________

2. PROCESS ART για παιδιά 3-6 ετών ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ

Το πρόγραμμα αφορά ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ για παιδί και γονιό μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο -ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ- που δίνει την δυνατότητα για ελεύθερη εικαστική έκφραση χωρίς περιορισμό. Τελάρα ζωγραφικής, χαρτιά μέτρου σε όλες τις επιφάνειες, υγρή τέμπερα, πινέλα, ρολά, σκοινιά, ποτήρια, παλιά αντικείμενα, κλωστές, φυσικά υλικά, μεγάλοι όγκοι πηλού, σπρέι κ.α είναι προς χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, με στόχο την δημιουργία.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ

_______________________________________________________________________________________________________