Παιδί

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, μετά από πολυετή εφαρμογή πειραματικών μεθόδων που στοχεύουν τόσο στην ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στο γονιό και το παίδι, όσο και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δημιουργικότητας του παιδιού, αναπτύσσει εξατομικευμένα προγράμματα για παιδιά, με τη μορφή ατομικής συνεδρίας με ή χωρίς την παρουσία του γονιού.

Στα προγράμματα συναντήσεων που εφαρμόζονται στο χώρο μας, δίνουμε στο παιδί τον κεντρικό ρόλο στη δράση, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα το βοηθήσουν να εκφραστεί ελεύθερα, να δημιουργήσει, να εκθέσει τους προβληματισμούς του μέσα από το παιχνίδι ή να συνομιλήσει με τον γονιό και από κοινού να συνθέσουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Με κύριο εργαλείο το παιχνίδι και την Τέχνη, στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής ΡΟΔΑΚΙΝΟ το παιδί πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες με εξειδικευμένους παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Η εικόνα (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφία κ.α) δίνει την δυνατότητα για ανάπτυξη ιστοριών μέσα από τεχνικές μυθοπλασίας, συμπληρώνεται με εικαστικές δράσεις, θεατρική έκφραση, πειραματισμούς με υλικά καθημερινής χρήσης με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου ελεύθερης έκφρασης του παιδιού και έκθεσης των προβληματισμών του.

Τα προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα από την διεπιστημονική ομάδα του ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ για βρέφη (6+μηνών-36 μηνών) και νήπια (3-6 ετών) αλλά και παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) και παρέχονται ατομικά κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Μπορούν να εφαρμοστούν σε οικογένειες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την έκφραση μέσω των τεχνών ως μέσο εξέλιξης της επικοινωνίας , ενώ ανάλογες συνεδρίες παρέχονται και σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Ειδικά για τις βρεφικές ηλικίες (6-36 μηνών) τα προγράμματα αφορούν την στενότερη επαφή του βρέφους με τον γονιό, μέσα από ατομικές συνεδρίες που στοχεύουν στη γνωριμία του παιδιού με τον κόσμο της ελεύθερης έκφρασης (χρώματα, νερό, άμμος, πηλός κ.α) και στην ανάπτυξη του λόγου μέσα από το παιχνίδι.

Επιστημονικά υπεύθυνος Ψυχολόγος: Γιώργος Παραδείσης. συστημικός ψυχοθεραπευτής

Επιστημονικά Υπεύθυνος Εργοθεραπευτής: Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, εργοθεραπευτής, MSc Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

Επιστημονικά Υπεύθυνη Παιδαγωγός: Κατερίνα Ανωγιαννάκη, Παιδαγωγός, MSc Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ μέσω της ΤΕΧΝΗΣ

  1. ΒΡΕΦΗ 6-36 ΜΗΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το πρόγραμμα αφορά ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ γονιού-βρέφους σε ένα ασφαλή, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να παρέχει στους συμμετέχοντες τις συνθήκες να ανακαλύψουν τους προσωπικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

______________________________________________________________________________________________________

2. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ για παιδιά 3-12 ετών

Το πρόγραμμα αφορά ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ του παιδιού με παιδαγωγό/ψυχολόγο με στόχο την ελεύθερη εικαστική έκφραση και το παιχνίδι που αναδύεται μέσα από την σύνθεση ιστοριών.

Πινέλα, ρολά, σκοινιά, ποτήρια, παλιά αντικείμενα, κλωστές, φυσικά υλικά, μεγάλοι όγκοι πηλού κ.α είναι προς χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, με στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής έκφρασης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ

_______________________________________________________________________________________________________