ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Διήμερο σεμινάριο 10 ωρών-Διαδικτυακή ή παράλληλη δια ζώσης παρακολούθηση

18-19 Σεπτεμβρίου 2021

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη πραγματοποιούν εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 10 ωρών, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00-22:00. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης με δυνατότητα παράλληλης διαδικτυακής παρακολούθησης για συμμετέχοντες που το επιθυμούν ή βρίσκονται εκτός Αθηνών. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός από τους συμμετέχοντες των δράσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην τάξη του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου για όλη τη σχολική χρονιά καθώς και η εστίαση στο χώρο της τάξης και στην διαμόρφωση του ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. 

Το σεμινάριο βασίζεται στις αρχές της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης και θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις μεθόδους που βοηθούν στο να αναδεικνύονται οι δράσεις από την ομάδα και τα ίδια τα παιδιά και τη σύνδεση και ανάπτυξη των θεματικών αυτών μέσα από τη διαμόρφωση του χώρου της τάξης. Κάθε συμμετέχοντας/ουσα θα σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χρονιάς, που θα αφορά την ηλικιακή ομάδα της τάξης του. 

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε μικρές ομάδες (σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που τους αφορά) και σχεδιάζουν αναλυτικά τις δράσεις κάθε μήνα, συζητώντας στη συνέχεια με την εισηγήτρια τους στόχους και εναλλακτικές εφαρμογές των δράσεων αυτών. Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι σχεδιασμοί των συμμετεχόντων μοιράζονται σε όλα τα μέλη της ομάδας, με στόχο να μπορέσουν μέσα στη χρονιά να ανατρέχουν για περισσότερες ιδέες και πειραματισμούς. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

17:00-18:00 Γνωριμία-αναζητώντας τις ανάγκες του παιδαγωγού

18:00-21:00 Σεπτέμβριος-Φεβρουάριος/Σχεδιασμός δράσεων από τους συμμετέχοντες

  • Αναζητώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες κάθε ηλικιακής ομάδας
  • Προσεγγίζοντας τις κατάλληλες θεματικές προς εφαρμογή
  • Σχέση χώρου-δράσεων/Το περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης
  • Θεματική και δράση. Η σχέση μεταξύ τους. 
  • 21:00-22:00 Πως μπορεί να εμπλακεί ο γονιός στην ανάπτυξη των θεματικών που σχεδιάστηκαν; Προτάσεις για τη σύνδεση σπιτιού και σχολείου

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

17:00-20:00 Μάρτιος-Ιούλιος/Σχεδιασμός δράσεων

  • Το υλικό ως ερέθισμα στο χώρο, αφορμή για ανάπτυξη θεματικών
  • Σχεδιασμός documentation (τεκμηρίωσης) και προβολή των δράσεων
  • Αναδυόμενη παιδαγωγική στην ανάπτυξη θεματικών

20:00-22:00 Εναλλακτικές θεματικές/Προς μια αφαιρετική παιδαγωγική προσέγγιση. Ο ρόλος του παιδαγωγού 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ώρα του σχεδιασμού δράσεων (Σάββατο 18:00-21:00 και Κυριακή 17:00-20:00 οι συμμετέχοντες συζητούν σχετικά με τις θεματικές που αναφέρονται με βάση τις δράσεις που έχουν σχεδιάσει και επαναπροσδιορίζουν αν χρειαστεί μέχρι να φτάσουν στο τελικό σχήμα του σχεδιασμού για όλη τη χρονιά) 

ΧΩΡΟΣ: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής ΡΟΔΑΚΙΝΟ, Σπ. Δοντά 12-Ακρόπολη (μετρό-τραμ Ακρόπολη). Όσοι συμμετέχουν διαδικτυακά θα συνδεθούν μέσα από την πλατφόρμα zoom, το οποίο λινκ θα σταλθεί μετά την εγγραφή τους. 

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: Το σεμινάριο αφορά παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας που εργάζονται σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, νέους παιδαγωγούς που θα εργαστούν για πρώτη φορά και θα ήθελαν να εστιάσουν στο σχεδιασμό δράσεων, φοιτητές τμημάτων προσχολικής ηλικίας και εκπαίδευσης, υπεύθυνους ομάδων καλλιτεχνικών εργαστηρίων. 

ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος για την συμμετοχή στο σεμινάριο 10 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 50 ευρώ. Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης με αναλυτικά τις θεματικές καθώς και υλικό (άρθρα, βιβλίο δράσεων, video) μετά το τέλος του σεμιναρίου, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και με καταβολή του ποσού των 50 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό που θα σταλεί στους ενδιαφερόμενους μετά την αποστολή μειλ με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στο μειλ σας παρακαλούμε γράψτε μας τον τίτλο του σεμιναρίου, όνομα-επίθετο, την ειδικότητά σας, αν εργάζεστε αυτή την περίοδο σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο και τέλος αν σας ενδιαφέρει η διαδικτυακή ή η δια ζώσης παρακολούθηση.