ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Στο Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, λειτουργούν ομάδες γονέων με στόχο την εμβάθυνση σε θέματα γονεϊκότητας που αφορούν τόσο στη διαχείριση των παιδιών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, όσο και στην κατανόηση του τρόπου σκέψης τους ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρίσκονται.

Η επιστημονική ομάδα του Ροδάκινου, σχεδιάζει και υλοποιεί συναντήσεις με ολιγάριθμες ομάδες γονέων, με στόχο την εστίαση στις ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικιακής ομάδας και στοχεύουν στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου στήριξης των γονιών.

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

οκτώβριος 2023

Ομάδα Συζήτησης και Επικοινωνίας για Γονείς παιδιών 3 μηνών έως 8 ετών

“Γονείς με….”λάθη”. Δηλαδή…απλώς γονείς!” 

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο ανακοινώνει για τη νέα χρονιά την έναρξη ομάδας συζήτησης και επικοινωνίας γονέων παιδιών ηλικίας 3 μηνών έως 8 ετών με στόχο τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης ανταλλαγής ιδεών σε θέματα γονεϊκότητας. 

Στόχος των συντονιστών είναι να αναζητήσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή στην αφήγηση περί “καλού” και “κακού” γονιού, να ανταλλάξουμε απόψεις χρησιμοποιώντας μια γλώσσα επάρκειας και όχι ανεπάρκειας για τον ρόλο του γονιού και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα ‘λάθη” και τα “σωστά” στο μεγάλωμα των παιδιών. Η ομάδα στοχεύει επίσης, πέρα από τις θεματικές προς συζήτηση να ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν το παιχνίδι και τη σημασία του στις συγκεκριμένες ηλικίες και μέσα από παραδείγματα και προτάσεις να κάνει στους νέους γονείς πιο σαφή τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί αυτής της ηλικίας και των αναγκών του για επικοινωνία μέσα από το παιχνίδι και τη δράση. 

Η προσέγγιση των συντονιστών είναι κάτω από την συστημική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία αναζητά και διερευνά τον ρόλο του πλαισίου και της δομής των σχέσεων στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια 2 ώρες και θα πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ροή. 

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: 18:00-20:00 

ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 

Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν γονείς παιδιών ηλικίας μέχρι 8 ετών την ημερομηνία έναρξης των συναντήσεων αλλά και όσοι πρόκειται να γίνουν γονείς και επιθυμούν να εμπλακούν στις συζητήσεις. 

Συντονιστές ομάδας: 

  • Κατερίνα Ανωγιαννάκη, παιδαγωγός MSc, σύμβουλος γονέων/παιδαγωγών
  • Γιώργος Παραδείσης, ψυχολόγος MSc, Συστημικός ψυχοθεραπευτής 

ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος για τη συμμετοχή στην ομάδα είναι 60 ευρώ το μήνα για την περίοδο Οκτώβριος 2023-Ιούνιος 2024. 

Σε περίπτωση που την ομάδα επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και οι 2 γονείς (ζευγάρι) το κόστος ανά μήνα ανέρχεται στο ποσό των 90 ευρώ. 

Λόγω του κλειστού χαρακτήρα της ομάδας σε περίπτωση απουσίας ο μήνας πληρώνεται κανονικά. 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ: Σε κάθε ομάδα υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν μέχρι 10 άτομα. 

ΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: Σε κάθε συνάντηση τίθεται είτε από τα συμμετέχοντα μέλη είτε από τους συντονιστές ένα θέμα προς συζήτηση το οποίο επεξεργάζεται όλη η ομάδα με ενεργή συμμετοχή. Ανάμεσα στις συναντήσεις και ανάλογα με τις θεματικές που αναδύονται σχεδιάζεται το πρόγραμμα των θεματικών των επόμενων συναντήσεων, έτσι ώστε να αφορά αλά τα μέλη της ομάδας και να ταιριάζει στις ανάγκες τους. 

Ενδεικτικές θεματικές μέσα στο έτος: 

-“Καλός” και “κακός”γονιός. Αναζητώντας απαντήσεις και…επιθετικούς προσδιορισμούς για τον ρόλο. 

-Από βρέφος…νήπιο. Αλλαγές στη συμπεριφορά και ανάπτυξη επικοινωνίας μεταξύ γονιού και παιδιού. 

-Διαμορφώνοντας το χώρο του σπιτιού/Η συμβολή του παιδιού

-Το ζευγάρι μέσα στην οικογένεια/Αναδεικνύοντας τον ρόλο του συντρόφου

-Τα “θέλω” του παιδιού και τα “θέλω” των γονιών/Προς μια συνθετική δράση

-Όταν οι απόψεις των γονιών για την γονεϊκότητα διαφέρουν/αναζητώντας λύση

-“Αντιδραστική” συμπεριφορά, μιας προσπάθεια για αλλαγή στη σύνθεση της οικογένειας

-Η φωνή των γονιών μας στον δικό μας ρόλο ως γονείς. Οι σημαντικοί άλλοι. 

-Πως θα απασχοληθεί το παιδί στο σπίτι; Προτάσεις για λίγη…ιδιωτικότητα. 

-Η ύλη και η σημασία της στη σχέση του παιδιού με το κόσμο. 

-Αδέρφια και σχέσεις μεταξύ τους. 

-Διαγνώσεις. Ένα σύστημα με στόχο το “προβληματικό” παιδί. 

-Όταν έρχονται ερωτήσεις για την απώλεια, το σεξ, τις σχέσεις. Ο ρόλος του γονιού. 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΜΑΔΑΣ: 4+18/10, 01+29/11, 13+20/12, 10+31/01, 14+28/02, 13+27/03, 10+24/04, 15+29/05, 12+26/06

ΧΩΡΟΣ: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, Σπ. Δοντά 12-Μακρυγιάννη (μετρό Ακρόπολη) 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com γράφοντας τα στοιχεία σας και αν επιθυμείτε ατομική συμμετοχή ή συμμετοχή και των 2 γονιών

_________________________________________________________________________________

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο πραγματοποιεί κατόπιν ραντεβού συναντήσεις Συμβουλευτικής Γονέων με στόχο την αναζήτηση λύσεων σε θέματα που αφορούν τους γονείς ως προς την επικοινωνία με το παιδί και τον έφηβο και την αντιμετώπιση θεμάτων που προβάλλονται στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια 60 λεπτά και πραγματοποιούνται με κάποιο από τα μέλη της επιστημονικής μας ομάδας ανάλογα με την θεματική και την ηλικία των παιδιών που αφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο στο 210-9213959 ή μέσω mail στο teamrodakino@gmail.com για να κανονίσουμε ένα σχετικό ραντεβού.