ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ!

Εργαστήριο σωματικής και εικαστικής έκφρασης για βρέφη 12-24 μηνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ και ΝΗΠΙΑ- Το ΡΟΔΑΚΙΝΟ πάει…σχολείο!

ΗΛΙΚΙΕΣ: 12-24 ΜΗΝΩΝ

-“ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ” 

Το δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο “Παράξενα περιβάλλοντα” αφορά τις ηλικίες παιδιών 12-24 μηνών και πραγματοποιείται στην τάξη του παιδικού σταθμού ή σε άλλο διαθέσιμο χώρο του σχολείου. 

Πρόκειται για μια συνάντηση που στοχεύει στην άμεση επαφή των παιδιών με ανομοιογενή υλικά που δεν έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν στα πλαίσια της καθημερινότητας, τα οποία, μέσα από διεργασίες παιχνιδιού, δημιουργούν στην τάξη ένα “παράξενο περιβάλλον”. 

Τα υλικά έχουν επιλέγει με βάση τον όγκο, τη μορφή και την υφή του υλικού έτσι ώστε να προκαλέσουν την περιέργεια των παιδιών να τα εξερευνήσουν. Ο σχεδιασμός βασίζεται στο θεωρητικό πλαίσιο της παιδαγωγικής προσέγγισης των ατελιέ στα σχολεία Reggio Emilia της Ιταλίας και στα πλαίσια της εφαρμογής του ο συντονιστής του εργαστηρίου αυτοσχεδιάζει μαζί με τα παιδιά δημιουργώντας μαζί τους ένα περιβάλλον παιχνιδιού που εκείνα επιθυμούν ανάλογα με τις ανάγκες όπως αυτές αναδύονται την ημέρα του προγράμματος. 

Στόχος στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η σταδιακή δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στην τάξη του παιδικού σταθμού, όπου συντονιστής και παιδιά εμπλέκονται σωματικά με την ύλη, επινοούν πολλαπλούς τρόπους χρήσης του κάθε υλικού πέρα από τους συμβατικούς και παρακινούνται για δράση με ερέθισμα ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα. 

Υλικά που χρησιμοποιούνται: 

-Υδραυλικοί μεγάλοι σωλήνες

-σκούπες μεγάλου μεγέθους

-αλουμινένιες επιφάνειες

-μουσαμάδες 

-χάρτινες επιφάνειες κ.ά 

Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα γλυπτό με τη χρήση εύπλαστου υλικού το οποίο και κρατάνε ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους από το πρόγραμμα. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

-Το εργαστήριο μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ομάδα μέχρι 15 παιδιά. 

-Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 60-75 λεπτά, ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικιακής ομάδας

-Το κόστος για την εφαρμογή του εργαστηρίου ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ. 

Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Ανωγιαννάκη, παιδαγωγός, MSc Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κατερίνα Ανωγιαννάκη- Κατερίνα Τούρλα, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, συντονίστρια ομάδων παιδιών μέσω Τέχνης.

Πληροφορίες-κρατήσεις: Με αποστολή mail στο teamrodakino@gmail.com γράφοντας όνομα υπεύθυνου επικοινωνίας, αριθμό και ηλικία παιδιών, διεύθυνση παιδικού σταθμού, επιθυμητή ημερομηνία διεξαγωγής ή τηλεφωνικά στο 210-9213959