Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης

4

Ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Οι βασικές του σπουδές σχετίζονται με την Εργοθεραπεία (Bachelor), την Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών (Master) και την Παιδαγωγική Θεάτρου. Εργάζεται ως μόνιμος εργοθεραπευτής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού συνδιαλέγεται με συμπεριληπτικές ομάδες παιδιών κι ενηλίκων. Για δύο συνεχόμενες χρονιές αποτελούσε μέλος του στούντιο συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ είναι συνδημιουργός του πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων «Θεατρικό Παιχνίδι και Ειδική Αγωγή». Αυτή τη στιγμή ανήκει στην ομάδα του Εργαστηρίου Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής ‘Ροδάκινο’, ως εμψυχωτής/εκπαιδευτής εκπαιδευτικών και ενηλίκων.

Έχει διδάξει στο Aegean College στα προπτυχιακά τμήματα Εργοθεραπείας και Παιδαγωγικών, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί ως εκπαιδευτής ενηλίκων με διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς όπως το eidikospaidagogos.gr, το alfavita.gr, το ΙΙΕΚ Όμηρος, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης GoLearn, το ΙΙΕΚ Δέλτα 360, το φορέα πιστοποίησης Unicert, τα κέντρα Δια…Λόγου Τέχνη, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Βοηθών Εργοθεραπείας αλλά και το κέντρο ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Φέτος συνεργάζεται με τη σχολή Θεάτρου Ορφέας αλλά και με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ευρωπρόοδος.

Στα πλαίσια της συνεχούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το ‘Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού’, του Θεάτρου Ημέρας με Διευθυντή Σπουδών τον κ. Λάκη Κουρετζή, την ‘Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια’ του ΚΕΜΕΙΕΔΕ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ‘Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εθελοντών Φυλακών’ αλλά και την ‘Παροχή Εκπαίδευσης και Υποστήριξης στους Πρόσφυγες’ του Ανοιχτού Ελληνικού Πανεπιστημίου. Σχετικά με την ειδική αγωγή έχει παρακολουθήσεις βασικές εκπαιδεύσεις αξιολόγησης και παρέμβασης όπως η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, το Pecs, το TEACHH, η LEGO-based Therapy, το Education for All (University of Cape Town), το ΑθηνάΤεστ, την πιστοποίηση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες κ.α. Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί την 4ετή εκπαίδευση για τη Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε Αθηναϊκές Σκηνές, σε συνεργασία με διάφορους σκηνοθέτες και συγγραφείς όπως η Γεωργία Μαυραγάνη, η Βάνα Πεφάνη, ο Κοραής Δαμάτης, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης κ.α. Μέσα στα χρόνια έχει υπάρξει βοηθός σκηνοθέτη, ενώ το 2018 σκηνοθέτησε τη συμπεριληπτική ομάδα ‘Αχ, τι;’ όπου και πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theater Festival.

Από τις Εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τρία του βιβλία:

  • Ερυθρό, θεατρικό κείμενο για την ενδοοικογενειακή βία
  • Δεν με Ξέρεις, αληθινά μικροδιηγήματα για ένα παιδί που διαμένει σε ίδρυμα ατόμων με αναπηρία (υποψήφιο για τα Public Book Awards 2018)
  • Delete, κοινή έκδοση με τη Βάνα Πεφάνη δύο θεατρικών κειμένων με θέμα την κακοποίηση