Κατερίνα Ανωγιαννάκη

40542977_10155899800570885_3434018226520981504_n.jpg

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού, ως απόφοιτη του Τριετούς Εργαστηρίου Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας. Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια Παιδαγωγικής θεάτρου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και εμψυχώνει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής.

Έχει διδάξει στα ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής και έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο Πρόληψης Ατυχημάτων, εκδοτικούς οίκους, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.)
Έχει εργαστεί ως παιδαγωγός στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ από το 2002-2012.

Έχει εργαστεί επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά “Μια Κυριακή του Απρίλη” βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη και το 2016 την βρεφική παράσταση “Αυτό” σε κείμενο της ίδιας, βασισμένο στο έργο “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ.

Την περίοδο 2016- 2017 ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ίδια χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου “Συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας” και “Διαζύγιο και η διαχείρισή του στην οικογένεια”
Από το 2011 εως το 2017 υπήρξε μια από τις ιδρύτριες του Παιδικού σταθμού- χώρου δημιουργικών και παιδαγωγικών δράσεων “Μικρές Ιστορίες” στην Αθήνα, υπεύθυνη για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική προσέγγιση των δράσεών του, από όπου και αποχώρησε στη συνέχεια.

Το 2017 ίδρυσε το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο μαζί με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Γιώργο Παραδείση, με στόχο την ανάπτυξη μιας προσέγγισης  που συνδυάζει την συστημική ψυχολογία με την παιδαγωγική.
Εκπαιδεύεται στη ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και ερευνά επάνω σε θέματα που αφορούν την προσέγγιση της παιδαγωγικής στην προσχολική εκπαίδευση με βάση την Θεωρία Συστημάτων.

Το 2018 ολοκληρώνει την εκπαιδευσή της στο επιμορφωτικό πρόγραμμα e-learning διάρκειας 200 ωρών με θέμα:«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Σχεδιασμός και υλοποίηση : Αλέξης Κόκκος

Είναι απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ““Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών” του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια του οποίου σχεδίασε το μοντέλο 8 συναντήσεων “7 arts in Personal and Professional Development” που αφορά την υλοποίηση ομάδων προσωπικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών με την συμβολή της Τέχνης, το οποίο εφαρμόζει στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟ.

Το 2021 τελείωσε επίσης ετήσια εκπαίδευση 300 ωρών επάνω στην “ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ” που διοργανώνει το  ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία εντός και εκτός Αθηνών στο κομμάτι της Συμβουλευτικής και της Εποπτείας παιδαγωγικής ομάδας, ενώ σχεδιάζει και πραγματοποιεί συνεδρίες με γονείς και παιδιά με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.

Από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στο ΡΟΔΑΚΙΝΟ είναι υπεύθυνη σε ό,τι αφορά την έρευνα και των σχεδιασμό παιδαγωγικών σεμιναρίων και δράσεων καθώς και για τον σχεδιασμό του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “Παιδαγωγική μέσω Τέχνης. Εμψυχωτής Ομάδας-Συστημική Προσέγγιση”  

Είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ) και του North America Reggio Emilia Alliance (NAREA, https://www.reggioalliance.org/)

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης (Υ.Α ΓΠ/2008/2012, Φ.Ε.Κ 2844 τ.Β’/2012) με κωδικό πιστοποίησης ΕΒ 46096

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: 
-Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2011), ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
-Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2012) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
-“Ο Πρίγκιπας Μισός” (2015-προτεινόμενο για βραβείο περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
-“Χωρίς παπούτσια” (2017) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
-“Ο χορός της Χαράς” (2018) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

-“ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ” διήγημα που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ (2019) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ

-“Η τάξη και η δημιουργική αταξία στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση” (2021) ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΝ

-“Μαύροι Έρωτες” Διηγήματα, Εκδόσεις Άπαρσις (2022, υπό έκδοση)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανωγιαννάκη.Κ, Παραδείσης.Γ, Μπαρμπαγιάννης.Π, (2022) “Παιδαγωγική μέσω Τέχνης. Συντονισμός ομάδας. Συστημική προσέγγιση” Πρακτικά-Α’ τόμος, 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η Τέχνη στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (www.ekedisy.gr) (www.ekedisy.gr) 

Ανωγιαννάκη.Κ, Κιούση. Ι, Σχίζα. Μ, (2021),  “Το πλαίσιο της τάξης και η χρήση αντικειμένων καθημερινής χρήσης ως μέσο για μη έμφυλο διαχωρισμό στην προσχολική εκπαίδευση“, σελ:127,  Καταρτζή, Ε και Παπαδημητρίου, Γ (επιμ.), Πρακτικά-Α’ τόμος, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (www.ekedisy.gr) ISBN:978-618-5458-17-1

Ανωγιαννάκη. Κ, (2013), “Με το Βελάσκεθ και τον Πικάσο στον παιδικό σταθμό“, ερευνητική δράση, σελ:88, Πετρογιάννης Κ (επιμ.),H αξιολόγηση και η έρευνα δράσης: σημαντικά εργαλεία για την ποιότητα και την ανανέωση των παιδαγωγικών πρακτικών (Πρακτικά συνεδρίου, Θεσσαλονίκη, 15-17 Ιανουαρίου 2010),Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών Τ.Ε.Ι., Αθήνα 2013

Ανωγιαννάκη. Κ. (2007), “Ασφαλώς Κυκλοφορώ και παίζοντας μαθαίνω: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά“, Περιοδικό Γέφυρες, τχ. 33, σσ 32-39