Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Διαδικτυακή ή δια ζώσης παρακολούθηση

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη πραγματοποιούν την ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 18:30-21:30 επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: Η οργάνωση της τάξης του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου. Συνδιαμορφώνοντας το χώρο με το παιδί.

Το σεμινάριο έχει στόχο την αναζήτησή μεθόδων και πρακτικών μέσω των οποίων ο παιδαγωγός θα στοχεύσει:

– στην διαμόρφωση του χώρου της σχολικής τάξης μαζί με την ομάδα των παιδιών με βάση τις ανάγκες των μελών της ομάδας και τη συμπεριληπτική οπτική στη διαμόρφωση μιας σχολικής τάξης. 

-στην ανάπτυξη μιας μινιμαλιστικής οπτικής της σχολικής τάξης

-στην προσέγγιση του χώρου ως “αναδυόμενο” μέσα από την δράση περιβάλλον και όχι ως ένα συμπαγές αμετακίνητο πλαίσιο

Το σεμινάριο θα ασχοληθεί με τις εξής ενότητες; 

-Μετατρέποντας την σχολική τάξη σε…σπίτι. Στάδια συνδιαμόρφωσης με την εμπλοκή παιδιών και γονιών. 

-Ο χώρος ως δάσκαλος. Παραδείγματα σχολικής τάξης των σχολείων Reggio Emilia και αναλυτική παρατήρηση των σημείων μάθησης για την προσχολική και σχολική ηλικία. 

-Μινιμαλιστική οπτική του σχολικού χώρου σε βρέφη και νήπια/Παραδείγματα σχολείων στην Ευρώπη και προσέγγιση πρακτικών που μπορεί να εφαρμοστούν στον Ελληνικό χώρο.

-Συνδιαμορφώνοντας τον χώρο με τα νήπια/ Ο άδειος χώρος και η ανάδειξη αναγκών της ομάδας

-Αισθητηριακή προσέγγιση του χώρου για ομάδες βρεφών και νηπίων. 

-Σχεδιασμός του χώρου της τάξης από τους συμμετέχοντες

Το σεμινάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο “Η τάξη και η δημιουργική αταξία στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση-Συνδιαμορφώνοντας τον χώρο” της Κατερίνας Ανωγιαννάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΩΝ. 

Σε ποιους απευθύνεται: Σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και όλους όσοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον. 

Κόστος; Το κόστος για την συμμετοχή στο σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ/Δίνεται βεβαίωση συμμετοχής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Με αποστολή mail στο teamrodakino@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, γράφοντας τον τίτλο του σεμιναρίου και τα στοιχεία σας (όνομα, επίθετο, ιδιότητα) καθώς και αν επιθυμείτε διαδικτυακή ή δια ζώσης παρακολούθηση