Αισθητηριακό και Εικαστικό παιχνίδι. Αισθητηριακά περιβάλλοντα στη γενική και ειδική αγωγή

Διαδικτυακή και Δια ζώσης παρακολούθηση

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, ο εργοθεραπευτής Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης και η παιδαγωγός Κατερίνα Ανωγιαννάκη πραγματοποιούν το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαίου 2022 και ώρα 16:00-21:00 διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: Αισθητηριακό και Εικαστικό παιχνίδι. Αισθητηριακά περιβάλλοντα στη γενική και ειδική αγωγή. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν την Αισθητηριακή ολοκλήρωση και η αναζήτησή πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στη σχολική τάξη του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου όπου μέσα από το παιχνίδι και τα εικαστικά (ζωγραφική-γλυπτική-κολάζ) το παιδί θα έρθει σε επαφή με πολυαισθητηριακά παιχνίδια. 

Το Αισθητήριο Παιχνίδι είναι όλες εκείνες οι δραστηριότητες που αξιοποιούν τα αισθητηριακά συστήματα με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μάθουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Παρέχοντας ένα κράμα πολυαισθητηριακών παιχνιδιών όπου τα παιδιά εξερευνούν, αλληλεπιδρούν και (ανα)γνωρίζουν υλικά και καταστάσεις, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς δίνεται η δυνατότητα στους νευρώνες να κάνουν συνδέσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της διαδικασίας της μάθησης με ένα φυσικό τρόπο. 

Ακολουθώντας τα στεγανά της βιβλιογραφικά αναφερόμενης ως ‘τυπική ανάπτυξη’, το αισθητηριακό παιχνίδι είναι η αρχή αλλά και η θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων και σωματικών λειτουργιών ενός/μίας ανθρώπου (αισθητηριακά, κινητικά, γνωστικά, κοινωνικά). Οι αισθητηριακές εμπειρίες που μπορούν να προσφερθούν είναι αποτέλεσμα μίας οργάνωσης τόσο της δικής μας παρέμβασης όσο και της δόμησης του χώρου της τάξης. Η οργάνωση του χώρου μίας τάξης που βασίζεται στις αρχές της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προαχθεί η εμπλοκή των παιδιών σε όλα τα καθημερινά έργα και δραστηριότητες του σχολείου, η έκφραση, η ανακαλυπτική μάθηση και η απελευθερωτική διαδικασία της σκέψης με την ενίσχυση της περιέργειας. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου μία συμπεριληπτική τάξη αποτελείται από πολλαπλές ετερότητες (όπως παιδιά με ΔΕΠΥ, Αυτισμό κτλ), ο χώρος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της παιδαγωγικής μας παρέμβασης.

Στο διήμερο αυτό θα προσεγγιστούν:

Σάββατο 7 Μαΐου, 16:00-21:00 

  • Αισθητηριακά Συστήματα και Συσχέτιση Αναπτυξιακής Ηλικίας με Αισθητηριακά Συστήματα
  • Καθρεπτικοί Νευρώνες και η Αίσθηση των Πέντε Αισθήσεων
  • Αισθητηριακά περιβάλλοντα μάθησης και διαμόρφωση τους με τη συμβολή των παιδιών
  • Ο χώρος της τάξης (γενικής και ειδικής εκπαίδευσης) ως Τόπος Παροχής Αισθητηριακής εμπειρίας. Παραδείγματα και εφαρμογές. 

Κυριακή 8 Μαΐου, 16:00-21:00 

  • Εικαστική επικοινωνία. Ο πειραματισμός με τα υλικά ως μέσο κοινωνικοποίησης στην ομάδα 
  • Process Art και αισθητηριακό παιχνίδι με βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού 
  • Πολυαισθητηριακά εικαστικά περιβάλλοντα. Παραδείγματα από την σύγχρονη τέχνη και εφαρμογή τους στη σχολική τάξη. 

Χώρος: Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο, Σπ. Δοντά 12-Μακρυγιάννη (στάση μετρό-τραμ Ακρόπολη) 

Κόστος: Το κόστος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και τις 2 ημέρες ανέρχεται στο ποσό των 60 ευρώ. (Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης και αποστέλλεται υλικό προς μελέτη και επεξεργασία) 

Ποιους αφορά: Το σεμινάριο αφορά παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους που ασχολούνται με παιδιά (ατομικά ή ομαδικά), εμψυχωτές καλλιτεχνικών εργαστηρίων, φοιτητές ανάλογων σχολών. 

Δηλώσεις συμμετοχής:  Με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com μέχρι τις 5 Μαΐου, γράφοντας τον τίτλο του σεμιναρίου και αν η παρακολούθηση αφορά διαδικτυακή ή δια ζώσης συμμετοχή. 

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και οι διαδικτυακοί συμμετέχοντες παρακαλούνται να έχουν στη διάθεση τους απαραίτητα κάμερα και μικρόφωνο. 

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων για δια ζώσης παρακολούθηση.